frnlen
+33 (0)3.20.53.74.55 contact@verbrugge.fr 16 bis, Rue de l’Epinoy, 59175 TEMPLEMARS

Chemisch vernikkeling

De enige corrosiebestendige bekleding dat slijtvast is !

Chemisch vernikkelen

Chemisch vernikkelen is een anti-corrosie oppervlaktebehandeling dat uw mechanische onderdelen ook tegen slijtage beschermt.

Dit proces staat de behandeling van onderdelen met complexe vormen toe.
De nikkelafzetting zal perfect uniform zijn, tot op de micron, zelfs in de meest ontoegankelijke hoeken en boorgaten van uw onderdeel.

We hebben de mogelijkheid om de mechanische eigenschappen van de oppervlaktecoating volgens uw wensen aan te passen, en zo, eerder de hardheid of de corrosiebestendigheid te bevorderen.

Als enige in Europa is onze lijn volautomatisch. Ze is in staat om gelijktijdig verschillende materialen te bewerken dankzij de “intelligente” bediening. Ze biedt hoge productiesnelheden voor grote reeksen maar kan zich ook aanpassen aan kleine reeksen.

De maximale vernikkelingscapaciteiten zijn: 2000 x 1000 x 800 mm, 1.3 ton

Onze technische fiche doorneemt alle kenmerken van chemisch nikkel.

Chemisch nikkel technische fiche

Om U te helpen bij uw keuze van nikkel en van thermische behandeling, kan U onze technische fiche raadplegen die, voor ieder van hen, alle kenmerken beoordeelt.

De verschillende types chemisch vernikkelen

  • « Bad-ruw » zorgt voor een eenvoudige en duurzame anticorrosie bescherming om uw onderdelen in de tijd te kunnen bewaren. Het is gebruikt voor toepassingen die niet onderworpen zijn aan ernstige mechanische druk.
  • Gevolgd door een lichte thermische behandeling van ontgassing, zal chemisch nikkel beter hechten en minder broos zijn.
  • Na een thermische behandeling aan ongeveer 300°, zal de “Geharde” de hardheid van nikkel aanzienlijk verhogen met behoud van een uiterst correcte corrosievastheid. Ze is bijzonder aangepast voor onderdelen onderworpen aan wrijvingsslijtage. Deze behandeling zal dus de levensduur van uw onderdelen verhogen voor agressieve mechanische toepassingen.
  • De thermische behandeling per diffusie zal, daarentegen, een uitstekende corrosiebescherming bieden terwijl de hardheid zal verhogen (tegenover de “bad-ruw”). Zo zullen zowel de houding bij zoutnevel als de hardheid uitstekend zijn. Dit proces genereert een “fusie” tussen de chemisch nikkellaag en het substraat en verleent een uitstekende verbinding. Deze wordt gekozen voor strenge mechanische toepassingen in agressieve corrosieve omgevingen.

De besparing

De « besparing » laat toe om het onderdeel gedeeltelijk te beschermen tegen de vernikkeling als het absoluut noodzakelijk is. Deze techniek is soms complex om uit te voeren en gaat in tegenstelling met de filosofie van het vernikkelen dat bestaat in het onderdeel met een metallische film “af te schermen”. De bespaarde zone vormt inderdaad een mogelijke corrosieontsteker.

Toch, maakt het proces het mogelijk om een bepaalde zone van uw onderdeel niet te behandelen als de eigenschappen (afmetingen, materialen…) het absoluut vereisen.

Nikkelverwijdering

Ons proces laat toe om een versleten of onvolmaakte nikkellaag te verwijderen. Na deze behandeling, vinden uw onderdelen hun oorspronkelijke afmetingen zonder enige aantasting. Chemisch nikkel kan opnieuw worden aangebracht om de gewenste bescherming terug te vinden.

Principe van het Vernikkelen

De chemische afzetting van nikkel op een metallisch substraat is een veel gebruikte techniek in talrijke industriële activiteiten. De verschillende processen zijn tamelijk complex en hangen van verschillende factoren af, zoals de pH, de temperatuur, de samenstelling van de nikkelbaden en de aard van het substraat.

Het afzettingsproces door “chemische” weg begint met het onderdompelen van de voorwerpen in voorbehandelingsbaden (Ontvetter/ Afbijtmiddel). Hierdoor kunnen we een kwalitatieve afzetting bekomen met een zeer stabiele moleculaire grip op het substraat!

De onderdelen worden nadien ondergedompeld in een oplossing van nikkelzouten (Sulfaat), reductoren (Hypofosfiet) en additieven (zuren/complexvormer/tensioactieven…).

Dan ontstaat er een autokatalytische reactie :

NiSO4  +  3 NaH2PO +   3H2O
                 → Ni°(P) + 3 Na+ + 3H2PO3+ SO42- + 2 H2 + 2 H+

Nikkelsulfaat + Natriumhypofosfiet + Water

→ Nikkel-Fosforlegering + Natrium + Orthofosfiet + Sulfaat + Waterstof + Aanzuring

Prestatiesgalerij voor het chemisch vernikkelen

Hier heeft U een zicht van de chemisch vernikkelne onderdelen. Aarzel niet om op de foto’s te klikken voor meer informatie over de uitgevoerde behandeling op elk onderdeel. Zo kunt U de talrijke toepassingen van chemisch nikkel ontdekken.