Selectieve tamponbehandeling

traitement-selectif-tampon-01

Wat is tamponelektrolyse?

Met tampongalvanisering of een tamponbehandeling kan een afzetting worden aangebracht buiten de tank: dit gebeurt door een lokale elektrolyse (de anode bevindt zich dan in de ‘tampon’ die in elektrolyt is geweekt en de kathode in het te bewerken stuk).

Vraag om informatie

Deze lokale (of selectieve) tamponlading kan worden uitgevoerd op ruwe materialen (staal, gietijzer, koper, roestvrij staal) of gecoate materialen (nikkel, chroom, …). De tamponbehandeling wordt in de volgende gevallen toegepast:

  • Stukken die een lokale deklaag nodig hebben: bij dit elektrolyseproces is geen dompelbad nodig en laat de zones die niet moeten worden behandeld met rust.
  • Stukken met een lokaal defect: opvullen via de tampon vermijdt dat het stuk terug naar fabriek moet om volledige gelaagd te worden.
  • Stukken die niet kunnen worden gedemonteerd of getransporteerd: de tamponbehandeling kan dan plaatsvinden op het terrein van de klant (nieuwe coating of reparatie).
  • Het stuk is te groot om te worden ondergedompeld in de behandelingstank.
  • Reeds gecoate onderdelen waarvan die lokaal worden gewijzigd: de tamponbehandeling vermijdt dat alles moet worden verwijderd om vervolgens alles opnieuw te doen.

De tamponelektrolyse wordt gewoonlijk gebruikt voor legeringen uit nikkel, koper of kobalt, in functie van de gewenste eigenschappen (slijtage, corrosie, lasbaarheid …).

 

traitement-selectif-tampon-02